Despre iuțeală, mânie și posăcie de Anton Pann Unul trecând un râu mare, când vru carul a-și suci, Cu-ntâmplare deodată rupe oiștea aci. El necăjit stă, se uită, fluierând și înjurând, Își…
Pân-la anul, or măgarul, or samarul de Anton Pann Într-o zi, Nastratin Hogea pe o uliță trecând Și pe poartă-n curtea unui bogat ochii aruncând Se opri ca să privească la un lucru foarte rar.…
Despre prostie iarăși de Anton Pann Un neghiob cu totu,-n vremea mai demultă, Ca să-și ia nevastă făcând și el nuntă, De masă, bucate în gând îi venise, Dar cu ce să fiarbă de…
Cine fură azi o ceapă mâine fură și o iapă, dar or în temniță plânge, or picioarele își frânge de Anton Pann Nastratin Hogea-ntr-o vreme nici un câștig neavând Și în cea mai de pre urmă sărăcie ajungând Hotărâ să fure ceapă de la un al său vecin Ce…
Povestea vorbei de Anton Pann Primăvară-ntîia oară roazele cînd înfloresc C-un fir merse la-mpăratul grădinaru-mpărătesc, Care cu plăcere multă-n mîna sa cum l-a luat,…
Păine la foame udată e cea mai dulce bucată de Anton Pann Nastratin Hogea odată pe fiul său l-a-ntrebat Niscaiva zaharicale vreodată d-a mâncat. Copilul său îi răspunse că n-a mâncat nicidecum. Hogea…
Despre vorbire de Anton Pann Îmbucătura mare să-nghiți Și vorba mare să nu o zici. Deși Îmbucătura cea mare Se înghite cu-necare. Căci Vorbele celor mari sînt ca…
Despre prostie de Anton Pann Trei negiobi mergând p-o vale Și zărind un urs din cale Când suia cu groază-vie Și intră în vizunie, Zise unul: – Ai să-l prindem Și la…
Haina mai mult este privită decât persoana cinstită de Anton Pann Nastratin Hogea odată fiind la nuntă chemat, Se duse în haine simple, ca sărac biet îmbrăcat; Nuntașii astfel văzându-l nici în seamă nu-l…
Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nșeală de Anton Pann Murind lui Nastratin Hogea măgarul ce îl avea, Socoti cum să mai scoată din paguba sa ceva: Și așa tăind cu el capul măgarului celui mort,…